AMPLIAR NOTÍCIA
No podem obviar l’evidència: el 12 d’octubre, res a celebrar!
S’acosta un altre 12 d’octubre, aquesta festa “nacional” espanyola que prové del reciclatge de l’antiga “Fiesta de la raza”, però que, essent ara “Fiesta de la Hispanidad”, canvia el nom i manté l’esperit de diada reaccionària i de lloança d’un passat colonialista i del desig d’un futur imperial.

En el marc d’aquesta celebració i en coherència amb ella, aquests últims dies som testimonis de l’enèsim intent per part del ministeri de la Guerra espanyol, amb la seva “progressista” ministra al capdavant, d’humanitzar l’exèrcit espanyol, amb tot el que ell representa (no deixa de ser remarcable que s’equipari el que representa un exèrcit amb una diada “nacional” d’un estat que es pretén modern).

Així, s’ha impulsat una nova campanya publicitària que ens ven la guerra com una via cap a la pau i que gairebé equipara el fer-se soldat amb esdevenir boy-scout, obviant moltes qüestions de profunda rellevància.

D’aquesta manera, s’obvia que l’exèrcit espanyol està a l’Afganistan en una missió anomenada humanitària, quan en realitat està participant d’una guerra auspiciada pels Estats Units d’Amèrica pel control d’una zona important pels seus interessos econòmics. També s’obvia que fins fa uns anys aquest mateix exèrcit formava part del contingent militar que massacrava, i avui dia encara massacra la població de l’Iraq, un altre cop pels interessos econòmics de les grans transnacionals occidentals.


(clicant en ella, podeu veure la imatge més gran)

Aquest mateix any, en què el ministeri de la Guerra espanyol celebra el 88è aniversari de la creació de la “Legión Española”, se segueixen obviant realitats, i és que, amb aquests 88 anys d’història de la “Legión”, també estan commemorant episodis de repressió i brutalitat vers la classe treballadora del conjunt dels pobles de l’estat: només cal recordar els fets de 1934, a Asturies, on la “Legión” comandada pel Coronel Yagüe va reprimir salvatgement la classe treballadora sublevada en defensa dels seus drets; així com no podem oblidar l’alçament militar del 36 en contra del legítim govern de la II República a l’Estat espanyol, un trist episodi de la nostra història contemporània en el qual la “Legion” a la aquest govern socialista celebra el seu 88è aniversari, així com l’exèrcit espanyol que vol humanitzar, van ser els qui van sumir als Països Catalans i a la resta dels pobles de l’estat en la llarga nit dels feixisme; mentre que tampoc podem girar la cara a reminiscències que encara sentim pels nostres carrers, amb total connivència amb les administracions espanyoles, com en el cas de la concentració ultradretana convocada pel proper 12 d’octubre a Tarragona.

Ara diuen que estem en democràcia, que l’exèrcit espanyol s’ha modernitzat i és una institució demòcrata com la que més i que han depurat els elements franquistes existents en el seu si, i potser els vells carcamals reaccionaris ja no hi són, però s’obvia que en les files de l’exèrcit hi ha un bon nombre de militants de l’ultradreta espanyola que no dubten en fer servir la força i assassinar persones que no creuen en els mateixos postulats que ells defensen. Vestit de verd o de civil, no podem obviar que qui va assassinar el company Carlos Palomino al metro de Madrid fou un militar membre d’un grup d’extrema dreta.

Ens diguin el que ens diguin, no podem obviar que l’exèrcit espanyol existeix per la defensa de l’espanyolisme, el patriarcat i els interessos del gran capital.

Així, la mateixa Constitució espanyola reserva a l’exèrcit espanyol la “Sagrada Unidad de la Patria”. Això, com a independentistes catalans i catalanes que som, ens converteix en enemics i enemigues de l’exèrcit espanyol.

Igualment, per molt que el “progressista Zapatero” realitzés la jugada simbòlica de situar una dona al front del ministeri de la Guerra (amb tot el rebombori que va causar), la institució militar ha representat i segueix representant el patriarcat en estat pur i les conductes masclistes d’alguns dels seus membres així ho demostren. Els exemples que podem trobar en la premsa d’actituds patriarcals i violentes envers les dones protagonitades per militars espanyols són un fet comú i conseqüència lògica de les actituds retrògrades que a l’exèrcit s’hi reprodueixen, motiu pel qual celebrar que la dona està plenament integrada en aquesta institució és d’una hipocresia enorme.*

Pel que fa a la defensa dels interessos dels poderosos, la història de l’exèrcit espanyol ens ha mostrat que aquesta institució sempre ha estat al costat de la gran burgesia, menystenint les vides de les classes treballadores. Els esmentats fets de maig del 34, l’alçament militar del 36 i la dictadura feixista del General Franco són mostres que no podem obviar que l’exèrcit sempre ha estat el garant dels interessos econòmics dels poderosos. Igualment, les recents guerres en les que ha participat i hi segueix participant aquest exèrcit són en defensa dels interessos econòmics dels que més tenen a nivell global, saquejant pobles i recursos per afavorir al gran capital espanyol.

Per molt que ens vulguin fer veure el contrari, no podem obviar que l’exèrcit espanyol és símbol d’espanyolisme i de defensa d’uns interessos determinats. El feixisme és el capitalisme dut fins als últims nivells i, per fer aquest pas, la fidel institució militar espanyola hi ha estat i sempre hi estarà.

El 12 d’Octubre no hi ha res a celebrar!


*informació extreta de kaosenlared:
- Maig de 2006: Detingut a Salamanca un militar jubilat per apunyalar la seva dona i incendiar l'habitatge.
- Abril de 2007: El fiscal sol·licita 5 anys de presó per quatre membres de la Guàrdia Reial Espanyola que van abusar d'una companya el 2004.
- Juny de 2007: La fiscalia demana nou anys de presó per abusos sexuals per a un funcionari de la presó militar d'Alcalá d'Henares (Madrid).
- Juliol de 2007: El Suprem condemna l'exèrcit espanyol a indemnitzar un homosexual al que va vexar i va expulsar de la mili.
- Desembre de 2007: Condemnen a tres anys de presó a un capità de l'exèrcit espanyol per abusar sexualment de 28 dones reclutes.
- Desembre de 2007: Un guàrdia civil mata a la seva ex-companya d'un tret en el front quan aquesta anava a denunciar-lo a una caserna.
- Abril de 2008: Un militar mata a la seva ex-parella i al company d'aquesta i després se suïcida a Guadalajara, davant del seu fill.
- Maig de 2008: Imputat un coronel de l'exèrcit espanyol per assetjament sexual a tres dones militars del seu regiment.
- Setembre de 2008: Condemnat un militar espanyol que va abusar d'una soldat estrangera durant una missió "de manteniment de la pau".
- Octubre de 2008: Dos membres de l’exèrcit amb antecedents de maltractaments, a Granada i a Múrcia, assassinen les seves respectives parelles i intenten suïcidar-se en veure’s acorralats quan intentaven escapar, en un lapsus de menys de 24 hores.
10-10-2008
Països Catalans
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660