AMPLIAR NOTÍCIA
Per què parlem de 35 hores, quan ara des d’Europa s’obre la porta a treballar 65 hores setmanals?
No és casualitat, fa temps que dins del nostre discurs teòric i pràctic anem desenvolupant la millora (qualitativa i quantitativa) que suposaria el treballar 35 hores setmanals, però sempre se’ns havia dit que l’economia anava bé i era millor no tocar-ho, que si amb la jornada de 40 hores l’Estat espanyol creixia miraculosament no s’havia de canviar res.

Ara ens trobem que des d’Europa es vol obrir la porta de la jornada laboral i, com no podia ser d’una altra manera, el que pretenenés ampliar-la fins a 65 hores setmanals. Doncs ara és el moment, no de defensar la jornada laboral de les 40 hores, que no trobem que sigui la solució, sinó d’aconseguir les 35 hores. Ja no hi ha l’excusa que la jornada està bé i no s’ha de tocar.

Desgraciadament, no hem estat nosaltres qui hem aconseguit condicionar la jornada laboral, sinó que ens trobem en un acte de reacció contra la imposició europea d’ampliació de jornada, però perdríem una gran oportunitat si ens tanquéssim a defensar la jornada de 40 hores en la qual no hi creiem i està obsoleta davant les necessitats dels treballadors i treballadores.

A més, aquests són uns moments on ens trobem amb la necessitat que es creïn llocs de treball i, fins i tot, es pugui augmentar la competitivitat i sobretot serveixi per la millora de les condicions de treball, per poder tenir un major equilibri entre la vida professional i familiar. Aquestes circumstàncies passen indiscutiblement per la reducció de la jornada laboral. D'aquesta manera, a l’Estat francès, es va aconseguir que a finals de l'any 2000 la contribució directa a la creació de llocs de treball dels dispositius de reducció del temps de treball s'estimés entorn al 30% del total de llocs de treball creats (segons dades del Ministeri de Treball de l'estat Francès).

Ara que encara estem a temps, marquem l’agenda de l’evolució de la jornada laboral! No pot ser el fer un salt endarrera pel que fa a la jornada laboral. Hem d’anar evolucionant segons les necessitats de la classe treballadora i, aquestes, entre d’altres, passen a dia d’avui indiscutiblement per una reducció de la jornada laboral.

No portem anys patint la impossibilitat de conciliar la vida laboral i la personal, perquè ara encara ens puguin condicionar més i sigui encara més complicat. No pot ser que sen's parli de la problemàtica de la reducció de llocs de treball i facin tot el possible per no crear-los. No pot ser que ens parlin de drets, quan sistemàticament ens els estan retallant.

Davant la Directiva de les 65 hores, millor l’extensió universal de les 35 hores de jornada setmanal!
30-09-2008
Laboral
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660